Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

Η δαιμονοποίηση του Καπιταλισμού


Πολύ εύκολα δαιμονοποιούμε τον καπιταλισμό και τον κατακρίνουμε ως ένα απρόσωπο και σκληρό οικονομικό σύστημα ενώ πολλές φορές είναι ότι κοιτάζουμε τα πράγματα επιφανειακά,ενώ από την άλλη εύκολα θεωρούμε ως υγιείς και καλοπροαίρετες κομμουνιστικές πρακτικές.


Ας πάρουμε 2 πρακτικά και αληθινά παραδείγματα μέσα από την ελληνική κοινωνία...

Παράδειγμα υγιούς καπιταλισμού

 Ένας ιδιοκτήτης μίνι μάρκετ και ενώ η μικρή επιχείρηση του πηγαίνει καλά αποφασίζει πως θέλει να παρέχει υπηρεσίες delivery.Έτσι προσλαμβάνει έναν υπάλληλο delivery
Τελικά αντιλαμβάνεται ότι τα επιπλέον έσοδα που του φέρνει το delivery είναι λιγότερα από τα έξοδα(μισθός υπάλληλου,βενζίνη,ικα κτλ)
Μπαίνει μέσα 200€ το μήνα από το delivery αν και ο μηνιαίος τζίρος έχει αυξηθεί λόγω των περισσότερων πωλήσεων.
Πάρόλο όμως που το delivery κρίνεται ασύμφορο αποφασίζει να το συνεχίσει.
 Η ιδέα του είναι πως με αυτή την κίνηση θέλει να θέσει εμπόδια σε μελλοντικούς ανταγωνιστές του που ίσως στο μέλλον ανοίξουν κάποιο μινι μάρκετ κοντά του,αφού μέσω του delivery που έχει αναπτύξει έχει κατακτήσει πελάτες σε μεγαλύτερη ακτίνα απο τα όρια της γειτονιάς του.Πελάτες που θα μείνουν σταθεροί σε αυτόν ακόμα και αν ανοίξει άλλο μινι μάρκετ κοντά τους!
Έτσι με αυτή την κίνηση προσδίδει ανθεκτικότητα στη μικρη επιχείρηση του.

 Πολύ έυκολα αυτός ο επιχειρηματίας μπορεί να χαρακτηριστεί από την κοινωνία μας ώς σκληρός που τα θέλει όλα για αυτόν και δεν αφήνει ευκαιρίες σε άλλους.Στην πραγματικότητα ο επιχειρηματίας έκανε απλώς την καλύτερη στρατηγική κίνηση για τον εαυτό του ανεβάζοντας τον πήχυ των παρεχόμενων υπηρεσιών προς την κοινωνία ψηλά και αφήνοντας τις ελεύθερες αγορές μέσω του κανόνα προσφοράς/ζήτησης να κρίνουν οι ίδιες αν θα μπορέσει κάποιος άλλλος να ανοίξει μια αντίστοιχη επιχείρηση στη γύρω περιοχή.


Παράδειγμα βρώμικου κομμουνισμού

Σύλλογος ελευθέρων επαγγελματιών π.χ. οδοντιάτρων καθορίζει το επιχειρηματικό πλαίσιο μέσα στο οποίο πρέπει να κινούνται όλοι οι επαγγελματίες του κλάδου,καθορίζοντας ελάχιστες τιμές ώς πλαφόν για τις παρεχόμενες υπηρεσίες και θέτοντας περισορισμούς στους επιχειρηματικούς τρόπους δράσης.

 Έτσι ένας νέος οδοντίατρος ο οποίος ανοίγει το οδοντιατρείο του πολλές φορές είναι καταδικασμένος αφού δε μπορεί να ανταγωνιστεί άλλα οδοντιατρεία με κανέναν τρόπο αφού του απαγορεύεται να προσελκύσει πελάτες χαμηλώνοντας τις τιμές.
 Σε αυτήν την περίπτωση ένα μέρος των οδοντιάτρων λειτουργώντας υπό το κάλυμμα ενός δήθεν προστατευτισμού για το επάγγελμά τους ,το οποίο πολλές φορές είναι εμπλουτισμένο με κομμουνιστικές αντιλήψεις περί προστασίας γενικότερα των επαγγελματιών ή των εργατών,καταλήγουν να προστατεύουν τον εαυτό τους και μόνο.
Αντί να αφήσουν τις ελέυθερες αγορές με δημοκρατικό τρόπο να αποφασίσουν παρεμβαίνουν οι ίδιοι θέτοντας ελάχιστες τιμές
Με αυτόν τον τρόπο καρπώνονται οι ίδιοι ένα όφελος και το κόστος μετακυλίεται στην κοινωνία αλλά και στο ίδιο τους το επάγγελμα το οποίο ζημιώνουν.

Πολλές φορές η κοινωνία τους θεωρεί δίκαιους και ότι μάχονται για το επάγγελμά τους ή για την τάξη τους.

Όμως το αποτελεσματικό μακροπρόθεσμα δεν είναι ανθεκτικό ενώ το ανθεκτικό μακροπρόθεσμα είναι αποτελεσματικό

Στο κάτω κάτω εμείς οι καπιταλιστές κατηγορούμε τους κομμουνιστές και τους νεοναζί για γενοκτονίες ,εγκλήματα κατα της ανθρωπότητας και της ελευθερίας και οικονομικές καταστροφές ενώ αυτοί το μόνο που έχουν να μας κατηγορήσουν είναι για κάποιους οικονομικούς δείκτες που χειροτέρεψαν προσωρινά λόγω της παγκόσμιας κρίσης!

Πετάξτε με την Aegean φθηνά και υπεύθυνα,Δείτε τιμές για την πτήση που σας ενδιαφέρει και αγοράστε εισητήρια online εδώ





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου